Wenen (Oostenrijk)

20170209_130336.jpg
feest.jpg
Snapchat-345068685.jpg

Christien van Campen in Wenen

Waarom ben je naar Wenen gegaan en niet naar andere steden?
Het was mijn tweede, maar uiteindelijk beste keus. Op mijn zoektocht naar een Europese universiteit met communicatievakken kwam ik uit op de Scandinavische en Duitstalige landen, waarbij Wenen in de laatste groep viel. Ik had al meteen een goed gevoel bij Wenen, omdat mijn moeder daar vroeger een penvriend had waardoor ik er al 2 keer in mijn leven geweest was. Toen ik me er eenmaal in ging verdiepen, kwam ik erachter dat Wenen een erg goede veiligheid, georganiseerd openbaar vervoer en diversiteit van culturele en recreatieve faciliteiten heeft en daardoor al 7 jaar op rij tot best leefbare stad ter wereld uitgeroepen is (lees meer: https://www.travmagazine.nl/33847-2/).

Wat voor vakken heb je er gevolgd?
Voornamelijk vakken bij de opleiding massamedia- en communicatie en één vak bij cultuur- en sociale antropologie, dat over genderspecifieke communicatie- en organisatiestructuren ging . De andere vakken hadden veel meer te maken met media. Zo had ik één vak over genderrollen in reclames en een ander over genderrollen in series. Ook volgde ik een eerstejaarsvak (waarvan ik daar pas erachter kwam dat het een eerstejaarsvak was) over mediageschiedenis, maar ook een mastervak (eveneens niet helemaal mijn bedoeling) interne organisatiecommunicatie. Dit vak had net als het vak communicatie-ethiek (erg zware kost) wel iets te maken met communicatie. Bij het 7e vak dat ik volgde, leerde ik over de manieren waarop reclames gemaakt worden en over de ideeën daarachter. Ik volgde zoveel vakken, omdat veel vakken alleen uit werk- of hoorcolleges bestonden en daardoor kreeg ik er soms maar 3 of 4 ECT's voor. Het niveau van het vak, de aanpak én de behulpzaamheid/vaardigheid van de docenten verschilde best wel sterk per cursus. Daarnaast had ik bij bijna elk vak een geheel andere groep medestudenten, waardoor hechte vriendschappen maken moeilijk was.

Hoe is de studentencultuur daar?
Best anders dan in Utrecht. Er zijn wel erg veel hogereonderwijsinstellingen, maar heerst totaal geen verenigingencultuur, zoals ik die hier gewend was. Wel was er ESN, die mij een heel leuke Weense buddy opleverde (die zelf een semester in Nederland had gewoond!) en erg leuke activiteiten organiseerde, zoals een photo tour challenge en een feest (zie de tweede foto). Verder was het wel lastig om locals te ontmoeten, want er waren er niet heel veel lid bij ESN. Ook had ik pas in de laatste paar maanden aanspraak met medestudenten in m'n cursussen, waarvan de meeste oorspronkelijk ook buitenlands bleken te zijn. Met de vriend(innen)en die ik maakte bij ESN of in mijn huis, ging ik vaak ergens tussen 21:00 en 23:00 uur een drankje in een (vaak rokerig) café doen. Dit was vaak echt heel erg gezellig en het was ook belangrijk om dat zelf met hen af te spreken, want anders kwam ik vele van hen (behalve mijn huisgenoten) niet vaak 'zomaar' tegen. Wenen is namelijk een erg grote stad waarin je makkelijk jezelf anoniem kunt wanen, zelfs als je er al een paar maanden woont.

Wat is het belangrijkste/waardevolste dat je geleerd hebt in deze tijd?
Openstaan voor nieuwe mensen, maar bij het leren kennen van hen ook heel erg mezelf weer opnieuw leren kennen. Door jezelf in een geheel nieuwe omgeving te droppen ontdek je vaardigheden en kanten van jezelf waarvan je eerst niet doorhad dat die in je zaten. Zo heb ik mijn niveau Duits naar C1-niveau getild (doordat al m'n vakken in het Duits gegeven werden), ben ik meer vegetarisch gaan eten en heb ik nieuwe levensovertuigingen ontwikkeld. Het doorbrengen van een half jaar in een ander land zet je kijk op jezelf, je eigen leven thuis én op je eigen cultuur op z'n kop en dat vind ik erg belangrijk. Eén van de ervaringen die hieraan hebben bijgedragen, was het ontmoeten van vluchtelingen bij een picknick. Erg interessant om hun verhalen te horen.

Wat zijn je tips voor mensen die ook naar het buitenland willen gaan, of mensen die ook naar Wenen willen gaan?
Zoek alles heel goed uit, bijvoorbeeld voor je cursussen. De cursuscatalogus kan er heel onduidelijk en anders uitzien dan je gewend bent, waardoor bepaalde details (zoals waar een vak onder valt, wat het niveau ervan is en of je je inschrijft voor alleen een werkcollege, hoorcollege of toch voor beide) niet meteen opvallen. Het is dus belangrijk om dit goed te bestuderen en dan nog kan het gebeuren dat je redelijk last-minute van cursus moet wisselen, omdat het dan weer niet beschikbaar is in jouw semester. Ook moet je goed uitkijken met het verzamelen van handtekeningen voor het goedkeuren van je cursuslijst, vooral wanneer je van verschillende mensen handtekeningen moet ontvangen. Verder vond ik het heel fijn om al iets eerder naar Wenen te gaan dan het begin van het semester (wat pas in de tweede week van maart was). Hierdoor heb je meer tijd om de stad zelf te verkennen, want het is echt gigantisch met een overdaad aan hotspots én om een aantal tripjes naar omringende steden te doen. Zo ben ik in mijn eerste week nadat ik verhuisd was naar Bratislava, Boedapest en Graz gegaan. Dit is zeker aan te raden en ook nog uit te breiden met een bezoek aan Praag bijvoorbeeld. Wenen ligt zó centraal en dichtbij andere leuke steden dat het zonde is om die niet te bezoeken. En natuurlijk kun je dat ook nog de rest van het semester doen, maar meestal heb je vóór het semester begint meer tijd hiervoor. Veel succes met de voorbereidingen!

Onze sponsoren