Aarhus (Denemarken)

Kirsten in Aarhus (Denemarken)

Kirsten is van januari tot en met juni 2022 op exchange geweest naar Aarhus (Denemarken). Benieuwd hoe zij dit heeft ervaren? Lees vooral verder!


Hoe heb je je exchange ervaren?
Over het algemeen echt top! Het aanmeldproces en de tijd voor de exchange was ik best wel nerveus en er was veel wat geregeld moest worden, maar toen ik eenmaal een beetje gesetteld was in Aarhus ben ik enorm gaan genieten. Ik heb heel veel geleerd van mijn tijd hier, met name over mezelf, en ik ben eigenlijk best een beetje trots hoe dit semester is verlopen. 

Waarom ben je naar Aarhus gegaan en niet naar een andere plek?
Veel landen en steden konden simpelweg geen vakken aanbieden die aansloten bij mijn studie, dus die kon ik afstrepen als exchange bestemming. Ik ben uiteindelijk voor Aarhus gegaan, omdat ik las dat het een vrij grote stad was met veel studenten en een fijne sfeer. En dat is gebleken! Het is wel degelijk een grote stad, maar het voelt best wel als een hechte gemeenschap met heel veel studenten, lekker levendig dus. Daarnaast is Denemarken over het algemeen een veilig land met een fijne sfeer. 

Wat hield je naast je studie zoal bezig tijdens je tijd in het buitenland?
Ik was van tevoren best nerveus over het maken van vrienden en contact leggen, maar dit ging eigenlijk echt vanzelf. Iedereen die op exchange is geweest zegt het, maar het is echt waar: iedereen zit in hetzelfde schuitje en iedereen wil contact leggen! In het begin is deze vriendenkring misschien nog heel groot en ontmoet je de hele tijd nieuwe mensen, maar na een tijdje ontstond er bij mij wel echt een vaste vriendengroep waar ik veel mee optrok tussen het studeren door (lees 80% van de tijd). Dit was bijvoorbeeld een kopje koffie drinken in de stad, avondjes stappen of tripjes naar andere steden/landen. Studeren is natuurlijk ook belangrijk, maar ik zou zeker aanraden om veel tijd met gezellige mensen om je heen te besteden!

Hoe is de studentencultuur daar?
Aarhus is echt een studentenstad, dus over het algemeen is er altijd wel iets te doen. Studenten vinden het zeker belangrijk om goede cijfers te halen en hun vakken te halen, maar er is ook veel aandacht voor leuke dingen en heel veel hygge. De studiecultuur zelf lijkt hier iets rustiger dan in Nederland; minder zware inspanningsplicht, hele behulpzame docenten en veel vrijheid bij opdrachten en examens. Verder zijn de studenten over het algemeen wat ouder, omdat ze in Denemarken later klaar zijn met ‘middelbare school’ en vaak tussenjaren nemen. Dit merkte ik verder niet echt in de omgang, iedereen is heel vriendelijk, behulpzaam en bizar goed in Engels. 

Welke vakken heb je gevolgd?
Ik heb drie vakken gevolgd voor elk 10 ECTS: 

  • Cognition and Creative Meaning-Making in Art;

  • Global Perspectives on Cultural and Creative Industries;

  • Social Media and Communication.

Deze laatste was niet geweldig, dus mocht je die tegenkomen zou ik voor iets anders kiezen haha. 

Wat is het belangrijkste/waardevolste dat je hier hebt geleerd?
Ik denk dat ik meer ben gaan leven voor mezelf (hoe abstract dat ook klinkt haha). Je bent in een klap zo onafhankelijk. Dat gaf mij persoonlijk echt wel een boost in zelfvertrouwen; ik ben een heel semester puur afhankelijk geweest van alleen mezelf.

Daarnaast leer je natuurlijk ook om heel open bepaalde situaties en/of ontmoetingen in te gaan. Als je in het begin niemand kent en geen idee hebt waar dingen zijn, moet je wel contact leggen en op mensen afstappen. Dit is in het begin wel even ongemakkelijk, maar zoals ik al zei; iedereen zit in hetzelfde schuitje, dus mensen vinden het alleen maar fijn als er iemand op ze af komt om contact te leggen. Na een tijdje was ik persoonlijk wel klaar met nieuwe ontmoetingen en de hele tijd hetzelfde verhaal om je voor te stellen aan mensen, dus dan is het ook wel fijn om een vaste groep te vormen waar je echt betere vrienden mee kan worden. 

 

Praktische zaken

Hoe zit het met de kosten van studeren in het buitenland? Kreeg je financiële compensatie?
Ik heb een Erasmus beurs gekregen voor mijn semester in het buitenland. Een deel hiervan kreeg ik voor mijn vertrek en de rest krijg je achteraf. Wel belangrijk: volgens mij moet je hier iets van terugbetalen op het moment dat je niet al je studiepunten haalt… Het verschilt natuurlijk per persoon, maar ik ben voor mijn vertrek nog even veel gaan werken en ik heb het geluk gehad dat mijn ouders me ook een klein beetje financieel steunen ;). Denemarken is wat duurder dan Nederland, maar met af en toe een goedkoop avondje pasta pesto is het goed te doen zou ik zeggen. 

Hoe ben je aan je woonplek gekomen? Heeft de uni hierbij geholpen?
Je kan je via de universiteit inschrijven voor een woonplek, maar in mijn jaar hadden ze helaas meer studenten dan beschikbare plekken. Niet zo’n beetje ook trouwens; bijna al mijn vrienden hebben zelf een woonplek moeten zoeken. Net als in Nederland is Facebook hiervoor je beste vriend! Dit zijn een paar groepen waar ik lid van ben geworden:

  • Housing in Aarhus

  • Lejligheder til salg og leje i Aarhus

  • (+ nog 3 à 4 groepen met ongeveer dezelfde naam)

Ik zou adviseren om in elke groep te gaan die je kan vinden en te zoeken op het woord ‘udveksling’ (uitwisseling). Op die manier kwam ik een bericht tegen van iemand die zelf een semester wegging en dus voor precies die tijd een onderhuurder zocht. Ik heb uiteindelijk heel veel geluk gehad met mijn kamer, maar ik heb ook prima verhalen gehoord over mensen die een kamer hadden via de universiteit. 

Hoeveel tijd was je in het buitenland kwijt aan studie ten opzichte van vrije tijd voor leuke dingen?
Een semester is hier niet, zoals bij ons, opgedeeld in 2 blokken. Dat heeft als voordeel dat je maar 1 tentamenperiode hebt aan het einde van het semester. Ik heb bijna alle lessen voorbereid door me in te lezen (of in ieder geval artikelen door te kijken), maar het echte werk heb ik voornamelijk tijdens de tentamenperiode gedaan. Je krijgt hier ook bijna een maand lesvrij voor, dus dit was prima te doen. Op sommige momenten heb ik leuke dingen geprioriteerd boven studie (tripje naar Zweden bijvoorbeeld), maar ik vond dat ook wel belangrijk tijdens de exchange. Zolang je serieus blijft over de studie zit het wel goed. 

Is het nodig om de taal van het land te kennen?
Nee! Iedereen spreekt ontzettend goed Engels en het is ook geen punt voor mensen om in een gesprek over te schakelen van Deens naar Engels. Uiteindelijk vond ik het wel leuk om een biertje en een koffie te kunnen bestellen in het Deens en kleine dingen als ‘dankjewel’ te zeggen, maar met Engels red je het echt prima hier. Dat scheelt, want Deens is een stuk moeilijker dan ik van tevoren dacht haha. 

 

Tips

Doen doen doen! Dit is misschien wel de enige kans om in het buitenland te wonen en te studeren, dus ik raad het iedereen 100% aan. Iets met grenzen verleggen, jezelf ontdekken, buiten je comfort-zone… alle clichés. 

Afbeelding1_Kirsten.jpg
Afbeelding2_Kirsten.jpg
Afbeelding3_Kirsten.jpg
Afbeelding4_Kirsten.jpg

Onze sponsoren